!!!Highlight!!!: Η συντήρηση των καλλυντικών.

Γεια σας κορίτσια! Τι κάνετε; Οι ζέστες έχουν σφίξει και πραγματικά δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα κάνουμε όταν το καλοκαίρι προχωρήσει! Πά...

Γεια σας κορίτσια!
Τι κάνετε; Οι ζέστες έχουν σφίξει και πραγματικά δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα κάνουμε όταν το καλοκαίρι προχωρήσει! Πάντως ήδη έχω ξαναθυμηθεί κάποιους από τους λόγους που προτιμώ μακράν τον χειμώνα (αν και κρυουλιάρα :Ρ).

Στο σημερινό post θα ήθελα να σας μιλήσω για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, που είναι η συντήρηση των καλλυντικών! Έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά και εδώ και καιρό σκεφτόμουν να κάνω μία τέτοια ανάρτηση. Παρόλα αυτά τώρα που ο καιρός ζέστανε για τα καλά υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις λίγες γνώσεις και την εμπειρία που έχω σε αυτό το θέμα.
Οι περισσότερες γνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που ανοίγουμε το καπάκι σε ένα καλλυντικό αυτόματα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση. Το προϊόν έρχεται σε επαφή με τον αέρα και τα συστατικά του αρχίζουν σταδιακά να οξειδώνονται και να χάνουν σιγά σιγά κάποιες ιδιότητες με τελικό αποτέλεσμα να αλλοιώνεται μετά από ένα χρονικό διάστημα το προϊόν.

 Όλα τα καλλυντικά είναι επιρρεπή σε αλλοιώσεις αλλά και σε «μολύνσεις», καθώς μετά το άνοιγμα εκτός από το ότι έρχονται σε επαφή με τον αέρα έρχονται σε επαφή και με μικροοργανισμούς που μπορεί να μεταφέρονται από τα χέρια μας, τα πινέλα ή αλλού. Για το λόγο αυτό εμείς πρέπει να φροντίζουμε να είναι τα χέρια και τα πινέλα μας καθαρά, τόσο για να μην μολύνουμε τα καλλυντικά όσο και γιατί έρχονται σε επαφή με το πρόσωπό μας. Επίσης είναι καλό να μην μοιραζόμαστε πινέλα και καλλυντικά με άλλους, ή τουλάχιστον τα πιο επιρρεπή από αυτά που είναι κυρίως όσα έχουν υγρή ή κρεμώδη μορφή και βάση το λάδι.

Τα περισσότερα προϊόντα, αν όχι όλα, σε κάποιο σημείο έχουν το χαρακτηριστικό σύμβολο που μας προειδοποιεί για τη διάρκεια ζωής τους μετά από το άνοιγμα. Κάποια άλλα, λίγα, γράφουν ακριβή ημερομηνία λήξης όπως τα τρόφιμα. Κατά τη γνώμη μου είναι καλό να είμαστε όσο το δυνατόν πιο τυπικές με τη λήξη των προϊόντων και είτε να τα πετάμε είτε να τα τελειώνουμε πριν να λήξουν. Σε γενικές γραμμές πάντως μπορούμε να καταλάβουμε πότε ένα προϊόν έχει χαλάσει αν έχει αλλάξει η υφή ή το χρώμα του ή η μυρωδιά του ή και όλα μαζί.


Δεν υπάρχει νόημα να σας πω πόσο διατηρείται το κάθε προϊόν. Πόσο τα μολύβια; Πόσο τα κραγιόν; Πόσο τα foundation; Αυτό είναι κάτι το οποίο έχω συνειδητοποιήσει ότι διαφέρει από εταιρία σε εταιρία. Πολύ γενικά ισχύει ότι τα προϊόντα σε υγρή μορφή αντέχουν 6 έως max 12 μήνες, τα προϊόντα σε μορφή σκόνης αντέχουν 2 με 3 χρόνια, το ίδιο και τα μολύβια, και τα κραγιόν μέχρι 2 χρόνια.

Αυτά ήταν όσον αφορά τη διάρκεια ζωής των καλλυντικών μας. Για να μας δώσουν όμως το μέγιστο αυτής της διάρκειας χρειάζεται από μέρους μας να κάνουμε τη σωστή συντήρηση. Τα βασικά βήματα είναι να τα κρατάμε σε μέρος δροσερό, ξηρό και σκιερό (εντάξει μέσα στο σπίτι δεν νομίζω να έχει ήλιο απλά το αναφέρω) και να τα κρατάμε καθαρά.
Οι υψηλές θερμοκρασίες καθώς και οι πολύ χαμηλές (αλλά και οι συνεχείς αλλαγές θερμοκρασίας) και η υγρασία είναι παράγοντες που συμβάλλουν αρνητικά στη διάρκεια ζωής και την αποτελεσματικότητα των καλλυντικών μας. Έτσι πρέπει να φροντίζουμε να τα φυλάμε σε ένα σημείο του σπιτιού που όλες τις εποχές έχει μία σταθερή και σχετικά χαμηλή θερμοκρασία. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές πολλές κοπέλες συνηθίζουν να φυλάνε τα καλλυντικά τους στο ψυγείο. Αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι όταν βάλουμε ένα προϊόν στο ψυγείο πρέπει να παραμείνει εκεί. Δηλαδή το φθινόπωρο που οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν δεν βγάζουμε τα καλλυντικά μας από το ψυγείο αλλά τα αφήνουμε εκεί μέχρι τη λήξη τους. Καλλυντικά που μπορούν να «ζήσουν» στο ψυγείο είναι τα κραγιόν και γενικά τα προϊόντα με βάση το λάδι. Εγώ από την άλλη προτιμώ να μη τα βάζω στο ψυγείο και να τα φυλάω απλά σε ένα λίγο δροσερό μέρος. Βέβαια στο σπίτι μου είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί το καλοκαίρι δροσερό μέρος αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση! 
Tip για τα κραγιόν: Κάτι το οποίο κάνω το καλοκαίρι για να μη χάσω τα αγαπημένα μου κραγιόν που είναι σε φάση «λίωνει- δεν λιώνει» είναι να τα βάζω με πινελάκι χωρίς καν να βγάζω το προϊόν έξω με κίνδυνο να σπάσει. 

Το δεύτερο βήμα είναι, όπως είπα και πιο πάνω, ο καθαρισμός! Μπορείτε μία φορά το μήνα να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε με οινόπνευμα τις συσκευασίες που έχουν πασαλειφτεί, την επιφάνεια των προϊόντων (για παράδειγμα όσα είναι σε μορφή πούδρας), τα πινελάκια (σε μάσκαρα, eyeliner, concealer κλπ.), τα κραγιόν και φυσικά όλα τα καπάκια. Τα μολύβια ματιών και χειλιών αρκεί να τα ξύνετε πριν από κάθε χρήση ή δεύτερη χρήση με μόνη προϋπόθεση να είναι καθαρή η ξύστρα. Τα προϊόντα που είναι σε βάζο (για παράδειγμα κρέμες) και τα βάζετε με τα χέρια για να διατηρηθούν καθαρά αρκεί να είναι τα χέρια σας καθαρά κατά την εφαρμογή τους. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο προστατεύετε τα καλλυντικά σας από τα μικρόβια αλλά τα βοηθάτε να αποδίδουν στο μέγιστο σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυτές ήταν κορίτσια πάνω κάτω οι συμβουλές μου για την σωστή συντήρηση των καλλυντικών μας. Πολλές είναι τετριμμένες αλλά ελπίζω να μη σας φάνηκε βαρετό και ανούσιο το άρθρο!
Να έχετε μια υπέροχη καλοκαιρινή εβδομάδα και εμείς θα τα πούμε πολύ σύντομα με νέα καλοκαιρινή ανάρτηση! ;)

Πολλά Φιλιά!    

You Might Also Like

11 σχόλια

 1. Αυτό με το πινελάκι για την εφαρμογή του κραγιόν σωτήριο πραγματικά! Πολύ ωραίο και χρήσιμο post!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πόσο χαίρομαι που βλέπω σχόλιο στη συγκεκριμένη ανάρτηση! Μετά από μία μέρα που την ανέβασα πίστεψα ότι είναι πραγματικά ανούσια και βαρετή! :/
   Σ'ευχαριστώ πολύ! :)

   Διαγραφή
  2. Όχι ρε, και πριν σκεφτόμουν ότι κάνεις πάντα πολύ χρήσιμα posts!

   Διαγραφή
 2. Πολύ χρήσιμο ποστ.. Τώρα που μπήκε και επίσημα το καλοκαιράκι θα μας χρειαστεί!!! :)
  Μια ερώτηση, εγώ τα έχω στο δωμάτιο μου, πρέπει να τα έχω σε κάποιο πιο δροσερό μέρος??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κλαίρη μου η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να τα μετακομίζεις συνέχεια! Εγώ τα έχω σε μία συρταριέρα στο δωμάτιό μου (που είναι το πιο ζεστό του σπιτιού) που ακουμπάει στον πιο ζεστό τοίχο του σπιτιού. Δεν μπορώ να μετακινήσω όλο το έπιπλο ούτε όλα τα καλλυντικά μου. Αυτό που θα κάνω είναι να βάλω ένα ή δύο κομμάτια φελιζόλ στο πίσω μέρος της συρταριέρας (ευτυχώς είναι λευκή και δεν θα φαίνεται) για να υπάρχει μία μικρή έστω μόνωση και σκέφτηκα να βάζω και μέσα στο συρτάρι με τα καλλυντικά κοντά στα κραγιόν που είναι πιο επιρρεπή στο λιώσιμο μία παγοκύστη από αυτές που βάζουν στα ψυγειάκια παραλίας και θα την ανανεώνω κάθε μέρα. Αν έχεις κλιματιστικό στο δωμάτιό σου και το διατηρείς γύρω στους 25 βαθμούς max κάπως σώζεται η κατάσταση. Εγώ που στο δωμάτιό μου άνετα χτυπάει το θερμόμετρο 35άρια πρέπει να κάνω ολόκληρη εγκατάσταση! :Ρ Πάντως ευτυχώς μέχρι 40 βαθμούς τα περισσότερα καλλυντικά δεν κινδυνεύουν με αλλοίωση αλλά το λιώσιμο και το σπάσιμο δεν το γλιτώνουν! :/

   Διαγραφή
 3. Πολύ ωραίο ποστ!Δυστυχώς, το καλοκαίρι δεν ευνοεί καθόλου τη συντήρηση των καλλυντικών και οι συμβουλές σου είναι πολύ χρήσιμες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ ωραίο και χρήσιμο άρθρο!Ευχαριστούμε για τις συμβουλές!Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση! :)

   Διαγραφή
 5. 8a h8ela na ma8w ti surtariera pou exeis mesa ta kallintika apo pou tin pires??gt egw den mporw na brw!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η συγκεκριμένη φωτογραφία με τη συρταριέρα είναι από το google.

   Διαγραφή