Let's talk about.... Animal Testing!!!

Τους τελευταίους μήνες με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των πειραμάτων που γίνονται στα ζώα με σκοπό να κριθούν κάποια προϊόντα κατάλλ...


Τους τελευταίους μήνες με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των πειραμάτων που γίνονται στα ζώα με σκοπό να κριθούν κάποια προϊόντα κατάλληλα για χρήση από τον άνθρωπο. Πάντα έβρισκα πολύ εγωιστική αυτή την πρακτική αλλά ποτέ δεν το είχα ψάξει αρκετά. Με αφορμή την Παγκόσμια εβδομάδα Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα πριν από λίγο καιρό (18- 24 Απριλίου) και διαβάζοντας κάποια άρθρα θέλησα να μάθω περισσότερα και αποφάσισα να κάνω τη δική μου μικρή έρευνα.
Αρχικά διαβάζοντας και συζητώντας για αυτό το θέμα ομολογώ ότι είχα διχαστεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν σκληρή και απαράδεκτη τη δοκιμή συστατικών και προϊόντων πάνω στα ζώα αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό τους πιστεύει επίσης ότι είναι αναγκαίο κακό. Η συνηθέστερη διατύπωση είναι: «Κι αν δεν δοκιμάζονται σε ζώα τότε πού θα δοκιμάζονται;» ή «Νιώθεις ασφαλής να χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν που δεν έχει δοκιμαστεί προηγουμένως κάπου;».

Η αλήθεια είναι ότι είχα μπει σε σκέψεις σχετικά με το αν τελικά αυτές οι διατυπώσεις ήταν σωστές και μήπως όντως τα πειράματα στα ζώα είναι ένα αναγκαίο κακό. Μα ταυτόχρονα σκεφτόμουν πόσο εγωιστικό από μέρους των ανθρώπων είναι να υποβαθμίζουν τόσο την αξία της ζωής των άλλων πλασμάτων και να τα υποβάλουν σε βασανιστήρια ή να τα θανατώνουν με σκοπό να σώσουν τον εαυτό τους. Έκανα παράλληλα σκέψεις για εναλλακτικές λύσεις με πιθανά τεχνητά τμήματα του ανθρωπίνου σώματος (κυρίως του δέρματος στην περίπτωση των καλλυντικών αλλά και των απορρυπαντικών) ή με τη χρήση κάποιων κυττάρων που δεν θα περιλαμβάνουν τον βασανισμό ή το θάνατο κανενός ζώντος πλάσματος. Άλλωστε η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει αρκετά για να συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται τόσο βάναυσες μέθοδοι. Έτσι αποφάσισα να το ψάξω ακόμα περισσότερο και τελικά βρήκα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
Η πρακτική των πειραμάτων σε ζώα έχει ξεκινήσει από τους επιστήμονες εδώ και κάποιους αιώνες. Αρχικά οι δοκιμές αφορούσαν κυρίως φάρμακα ώστε να κριθούν αποτελεσματικά για τη θεραπεία μίας συγκεκριμένης ασθένειας, σωματικής ή ψυχικής,  και ασφαλή για περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπους. Στη συνέχεια εδραιώθηκαν σαν πρακτική και στη δημιουργία καλλυντικών, τροφίμων, καθαριστικών, προϊόντων καθημερινής χρήσης κ.ο.κ.
Ο όρος "δοκιμές σε ζώα" γενικά αναφέρεται σε διαδικασίες που εκτελούνται επηρεάζοντας τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων με σκοπό την έρευνα. Όλες οι διαδικασίες, ακόμη και εκείνες που χαρακτηρίζονται ως "ήπιες", έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν στα ζώα τόσο σωματική όσο και ψυχολογική δυσφορία και πόνο. Τα περισσότερα ζώα θανατώνονται στο τέλος ενός πειράματος, ενώ άλλα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε μετέπειτα πειράματα. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες διαδικασίες είναι:
 • Δοκιμές τοξικότητας.
 • Έκθεση σε φάρμακα, χημικές ουσίες ή μολυσματική ασθένεια σε επίπεδα που προκαλούν την ασθένεια, πόνο ή θάνατο.
 • Γενετικές τροποποιήσεις.
 • Στέρηση τροφής και νερού (ή άλλων αναγκών) για σύντομες ή παρατεταμένες περιόδους με σκοπό την παρατήρηση ή την εξέταση.
 • Χειρουργικές διαδικασίες.
 • Πρόκληση τραυμάτων και εγκαυμάτων για να μελετηθεί η επούλωση.
 • Πρόκληση πόνου για να μελετηθεί η φυσιολογία και η θεραπεία του.
 • Συμπεριφορικά πειράματα σχεδιασμένα ώστε να προκαλούν δυσφορία, π.χ. ηλεκτροπληξία.
 • Θανάτωση με ασφυξία διοξειδίου του άνθρακα, το σπάσιμο του λαιμού, αποκεφαλισμό ή άλλα μέσα.
Τα συνηθέστερα υποκείμενα αυτών των δοκιμών είναι ποντίκια, ψάρια, αρουραίοι, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, χάμστερ,  πουλιά, γάτες, σκύλοι  και μη ανθρώπινα πρωτεύοντα (πίθηκοι, χιμπατζήδες).
Εκτιμάται ότι περισσότερα από 115 εκατομμύρια ζώα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται σε εργαστηριακά πειράματα κάθε χρόνο. Αλλά επειδή μόνο ένα μικρό ποσοστό των χωρών δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τη χρήση ζώων για τη δοκιμή και την έρευνα, ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος. 
Οι απόψεις για τα πειράματα σε ζώα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα «Υπέρ» και τα «Κατά». Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείς να δεις μερικές από αυτές τις θέσεις και πώς αντιτίθενται.


Από τα παραπάνω αξίζει να επιμείνω στο γεγονός ότι η δοκιμές σε ζώα δεν μας παρέχουν ένα αναγκαστικά ασφαλές και αποτελεσματικό προϊόν και μόνο το 10% των προϊόντων αυτών διοχετεύεται τελικά στην αγορά. Επιπλέον από τις πολλές επικίνδυνες παρενέργειες ενός φαρμάκου ένα ελάχιστο ποσοστό μπορεί να προβλεφθεί από τις δοκιμές σε ζώα. Επομένως τα πειράματα σε ζώα, εκτός από σκληρά, συχνά κρίνονται και ως  αναξιόπιστα ή  ακόμα και επικίνδυνα.

Για την προστασία των ζώων και των δικαιωμάτων τους έχουν διατυπωθεί ήδη από το 1959 κάποιες αρχές που ονομάζονται τα «τρία Rs» που στόχο έχουν να μειωθεί ο αντίκτυπος της έρευνας στα ζώα. Τα τρία R είναι: μείωση, βελτίωση, αντικατάσταση.
 • μείωση (Reduction): Η μείωση του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα.
 • βελτίωση (Refinment) : Πειραματικές τακτικές έτσι ώστε να μειώνεται ο πόνος και η κακομεταχείριση των ζώων.
 • αντικατάσταση (Replacement): Αντικατάσταση των πειραμάτων σε ζώα με εναλλακτικές τεχνικές όπως:
 1. Πειραματισμός σε καλλιέργειες κυττάρων αντί για ολόκληρα ζώα.
 2. Χρήση υπολογιστικών μοντέλων.
 3. Μελέτη σε ανθρώπους εθελοντές.
 4. Χρήση επιδημιολογικών μελετών.

Η αντικατάσταση είναι ουσιαστικά το ζητούμενο στην εποχή μας και πλέον υπάρχουν προηγμένες επιστημονικές μέθοδοι για τη δοκιμή συστατικών χωρίς να βασανίζεται ή να θανατώνεται κάποιο ζώο. Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι,  η in- vitro που βασίζεται στα ανθρώπινα κύτταρα και ιστούς με δοκιμές σε συσκευές που περιέχουν ομάδες κυττάρων και η in- silico με δοκιμές που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια προγραμμάτων προσομοίωσης.
Αυτά είναι μόνο ελάχιστα από το θεωρητικό κομμάτι της έρευνας που έκανα. Όσα έκρινα εγώ ως highlights. Θα σου έχω στο τέλος του άρθρου τις πηγές και κάποια links για να μπορέσεις να διαβάσεις περισσότερα και θα χαρώ μου προτείνεις και κάτι παραπάνω για να διαβάσω ή να δω.

Ας μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα για τα καλλυντικά, πώς και από ποιους φορείς πιστοποιούνται ως cruelty-free και πώς καταλαβαίνουμε κι εμείς οι ίδιες αν ένα προϊόν είναι cruelty- free.
Υπάρχουν 3 οργανισμοί που ασχολούνται με την πιστοποίηση των προϊόντων. Ο πρώτος είναι παγκόσμιος οργανισμός  και ονομάζεται Cruelty- Free International με λογότυπο το Leaping Bunny. Ο δεύτερος πιο γνωστός εδρεύει στις ΗΠΑ και ονομάζεται PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) με λογότυπο το Caring consumer. Ο τρίτος που αφορά κατά κύριο λόγο την Αυστραλία ονομάζεται Choose Cruelty- Free και έχει ως λογότυπο το CCF Rabbit.
Πηγή: http://www.crueltyfreekitty.com/cruelty-free-101/cruelty-free-bunny-logo/

Μιλώντας για τα ελληνικά δεδομένα, που μας αφορούν άμεσα, δυστυχώς η πλειοψηφία των πιστοποιημένων εταιριών είτε δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα είτε είναι δυσεύρετες και σε αυτούς τους οργανισμούς δεν υπάρχουν στοιχεία για τις ελληνικές εταιρίες. Έτσι πέφτουμε στην παγίδα συχνά να εμπιστευόμαστε το λόγο των υπευθύνων της κάθε εταιρείας που μπορεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Δεν προτίθεμαι προς το παρόν να κάνω κάποια λίστα με cruelty- free ή non cruelty- free εταιρίες, γιατί δεν νιώθω ότι έχω επαρκή στοιχεία για να το κάνω, αλλά υπάρχουν σε μορφή pdf από την PETA λίστες εταιριών που είναι σαφώς πιο αξιόπιστες από λίστες που ανεβάζουν μεμονωμένες bloggers. Το σημαντικό είναι να αναζητούμε κάποιο από τα τρία λογότυπα που πιστοποιούν ότι η εταιρία δεν κάνει πειράματα σε ζώα. Διαφορετικά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουρες.
Προσωπικά βρήκα δύο εφαρμογές για να ελέγχω τα προϊόντα μου. Η πιο αξιόπιστη είναι με το application της Cruelty- Free International που όμως δεν είναι σχεδόν καθόλου ενημερωμένο για τα ελληνικά δεδομένα αν και πρόκειται για παγκόσμιο οργανισμό. Ονομάζεται Cruelty- Free και έχει για σήμα το Leaping Bunny. Ένα δεύτερο application είναι το Cruelty Cutter με σήμα ένα κόκκινο πατουσάκι που έχει πιο πολλές εταιρίες και μπορείς να στείλεις request τόσο για την ένταξη προϊόντων όσο και για τον έλεγχο των εταιριών. Αλλά δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες που δίνει. Αρκετές είναι σίγουρα αλλά δεν είμαι σίγουρη για όλες. Για να κατεβάσεις αυτές τις εφαρμογές το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα κινητό που έχει λογισμικό Android και μια ό,τι να ‘ναι κάμερα.

Ίσως το παρόν άρθρο να μην ήταν ό,τι ακριβώς περίμενες να διαβάσεις εδώ. Δεν ασχολήθηκα με καλλυντικά αλλά γενικά με τα πειράματα σε ζώα καθώς ψάχνοντας περεταίρω για προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά οι πληροφορίες που συγκέντρωσα ήταν ελάχιστες. Επιφυλάσσομαι πάντως για τη δημιουργία κάποιας λίστας με εταιρίες που μας αφορούν στο μέλλον!

Ποια είναι η δική σου γνώμη για τα πειράματα σε ζώα; Γνωρίζεις κάτι παραπάνω; Θέλω πολύ να δω απόψεις και σκέψεις κάτω από αυτό το άρθρο γιατί πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που δυστυχώς τα ελληνικά beauty blogs σπάνια τολμούν να θίξουν. Οπότε περιμένω να κάνουμε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο!

Μέχρι το επόμενο άρθρο να μην ξεχάσεις να χαμογελάς και να περνάς όμορφα!
Σε φιλώ!
Πηγές:

Εδώ θα βρεις τις λίστες της PETA με τις cluelty-free και non cruelty-free εταιρίες:

You Might Also Like

13 σχόλια

 1. άνοιξα το μπλογκ μου την Κυριακή. Σκοπεύω να γράψω και εγώ για τα cruelty-free καθώς είναι ένα θέμα που με απασχολεί ιδιαίτερα. μου άρεσε πάρα πολύ το ποστ σου και έχω ήδη μπει στα λινκς που έχεις βάλει :) Ας ελπίσουμε και εταιρείες όπως catrice, essence, seventee, erre due, golden rose που αμα τις ρωτησεις δηλώνουν cruelty-free να βάλουν κουνελάκι στις συσκευασίες τους...
  https://beauty-corns.blogspot.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι ένα δύσκολο θέμα και γενικά δεν θίγεται εύκολα τόσο λόγω ελλιπούς ενημέρωσης όσο και λόγω "ενόχλησης" κάποιων εταιριών. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
   Απ' όσο γνωρίζω η Cosnova (Essence & Catrice) είναι cruelty-free εταιρία. Για τις υπόλοιπες δεν υπάρχουν καν στοιχεία. Γενικά για ελληνικές εταιρίες δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα. Είμαστε πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα. Το κουνελάκι πιστεύω δύσκολα θα μπει σε ελληνικές εταιρίες.
   Περιμένω να δω και το δικό σου post. Φιλιά!

   Διαγραφή
  2. εχω στειλει σε seventeen και erre due να της ρωτησω αν ειναι! και μυο ειχαν πει οτι ειναι... τους ειπα οτι ειναι κριμα να μην υπαρχει το κουνελάκι στα προϊόντα τους ή εστω να το βάλουν στο σάιτ τους... όπως Essence και Catrice.. Δεν πήρα καν απάντηση πίσω.

   Διαγραφή
  3. Και η L'Oreal έχει πει ό,τι δεν κάνει πειράματα αλλά ήταν ένα ανέκδοτο. Γενικά αν διάβασες καθόλου και τα σχόλια το κουνελάκι δεν είναι εύκολο να μπει και κυρίως σε εταιρίες με μικρότερο γεωγραφικό εύρος. Γιατί τη Seventeen άντε να τη βρεις στα Βαλκάνια και σε καμιά Τουρκία. Παραπέρα δεν πάει.
   Υπάρχουν πολλά συμφέροντα και για τις εταιρείες και όπως αντιλήφθηκα και από τις οργανώσεις. Το ζητούμενο είναι να μη γίνονται πειράματα σε ζώα αλλά δυστυχώς ζούμε σε ένα κόσμο που κανείς δεν νοιάζεται για την αλήθεια και την ουσία των πραγμάτων αλλά για την χρηματική τους αξία. Από 'κει και πέρα ο καθένας ενημερώνεται όσο το δυνατό περισσότερο και προσπαθεί για το καλύτερο.

   Διαγραφή
 2. Με απασχολεί κι εμένα αυτό το θέμα και πραγματικά πιστεύω ότι πλέον υπάρχει η τεχνολογία ώστε αυτά τα πειράματα να απαξιωθούν. Είναι απαράδεκτο να βασανίζεται κόσμος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι μάλλον πολύ να δαπανηρό να αλλάξουν μεθόδους αλλά εν καιρώ θα κάνουν απόσβεση χρημάτων με τις νέες μεθόδους αλλά πάνω απ' όλα ζωών. Υπάρχουν μάλλον οικονομικά και άλλα συμφέροντα από πίσω για να διατηρούνται αυτές οι μέθοδοι. Κάτι πολύ ενδιαφέρον που διάβασα είναι ότι τα πειράματα σε ζώα δεν σταματούν γιατί οι εταιρίες θέλουν να καλύπτονται νομικά σε περίπτωση παρενεργειών στους καταναλωτές.

   Διαγραφή
 3. Ειναι ενα πολύ λεπτο ζητημα. Εννοειται πως αγαπω τα ζωα και ειμαι αντιθετη στο βασανισμο τους. Ειδικα όταν μιλαμε για προϊόντα οπως καλλυντικα και τετοια. Αυτο π εχω καταλαβει είναι οτι δυσκολα μπορει να ειναι καποιος σιγουρος για το αν η εταιρια κανει πειραματα ή οχι σε ζωα ειδικα οταν βασιζονται τα στοιχεία μόνο σε δηλώσεις. Το χρημα είναι ο πρωταγωνστης σε όλα. Και σε αυτπυς που κανουν πειραματα σε ζωα αλλά και σε αυτους που πουλάνε τα λογοτυπα του "δεν κανω πειραματα σε ζωα" και αποτρεπουν αυτους που οντως δεν κανουν να αγορασουν το λογοτυπο και ετσι ο καταναλωτης μπερδευεται για το ποιος λεει αληθεια και ποιος όχι.Επιπλεον καποιοι λενε πως δεν κανουν πειραματα στο τελικο προιον αλλα τελικα κανουν στις πρωτες ύλες. Αλλοι λενε οτι δεν κανουν πειραματα αλλα κανουν οι θυγατρικες τους. Τρεχα γυρευε. Το θεμα είναι να βγει καποιος νόμος που να απαγορευει αυτην την πραξη μόνο ετσι θα σταματησει! Επιπλεον φοβαμαι το γεγονος μην εξεληχθει όλο αυτο σε μόδα (ta cruelty free ) και όχι σε ουσία. Εγω προσωπικα εννοειται πως ειμαι κατα στα πειραματα σε ζωα απο τη στιγμη που θα υποστουν οποιοδηποτε βασανισμο αλλα δεν ειμαι σε θεση να κανω στροφή τουλαχιστον προς το παρον γτ πιστευω πως τίποτα δεν είναι ξεκαθαρο με τις εταιρίες παρα μόνο για ελάχιστες, οι οποίες είναι και του εξωτερικού.

  Μολις σε ανακάλυψα! φιλια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χάρηκα τόσο πολύ που διάβασα το σχόλιο σου! Έχεις πολύ δίκιο σε αυτά που λες. Ειδικά αυτό που λες για τις δοκιμές στα συστατικά και στο τελικό προϊόν πόσο σωστό είναι και όσο κι αν έψαξα δεν το βρήκα πουθενά να αναφέρεται και ομολογώ ότι δεν μου πέρασε καν από το μυαλό.
   Το μόνο για το οποίο δεν είμαι σίγουρη είναι για το οικονομικό όφελος των οργανισμών γιατί έχω την εντύπωση ότι είναι ΜΚΟ. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά παρόλα αυτά.
   Η τελευταία μόδα με τα cruelty-free και τα Vegan η αλήθεια είναι ότι έχει καταντήσει αστεία γιατί ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που τα υποστηρίζουν δεν είναι καθόλου ενημερωμένοι ή είναι ελλιπώς. Η ουσία έχει χαθεί δηλαδή σε ένα βαθμό.
   Όσον αφορά τους νόμους κατά καιρούς η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν βγάλει κάποιες προτάσεις και αν θυμάμαι καλά και νόμους που παρόλα αυτά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ ή υπο-εφαρμόστηκαν. Σε κάποια από τα links γίνεται αναφορά σε αυτές τις ενέργειες.
   Συμφωνώ επίσης με αυτό που λες ότι αν και κατά των πειραμάτων στα ζώα είναι δύσκολο να αλλάξω αγοραστικές συνήθειες στα καλλυντικά. Τουλάχιστον στην Ελλάδα που οι πληροφορίες μας για την πολιτική των εταιριών στο θέμα αυτό είναι ελάχιστες. Καλό είναι να προσπαθήσει κανείς και να ενημερωθεί, καλό είναι να επισημαίνουμε πού και πού αν κάποιο προϊόν είναι cruelty-free και είμαστε σίγουροι αλλά κατά τ' άλλα η πλήρης μεταστροφή είναι δύσκολη.

   Καλώς σε βρήκα! Φιλιά!

   Διαγραφή
 4. Σε κάποιες χώρες, ή εταιρίες, δεν είμαι σίγουρη, πληρώνουν ανθρώπους για να δοκιμάσουν φάρμακα, κλπ. Το ίδιο μπορούν να κάνουν όλες οι εταιρίες σε ότι προϊόντα κι αν φτιάχνουν. Όμως θα μου πεις, ο άνθρωπος θα πληρωθεί, ενώ τα ζώα είναι τσάμπα... Είναι απαράδεκτο, αλλά δυστυχώς είμαι μέσα σε αυτούς που δεν κοιτάζω την προέλευση των προϊόντων, όμως χαίρομαι αφάνταστα όταν αγοράζω κάποιο προϊόν που δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα....Τέλειο post!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα δοκιμές σε ανθρώπους γίνονται πάντα και είτε πληρώνονται είτε είναι εθελοντές (ας πούμε στην περίπτωση της θεραπείας μιας ανίατης ασθένειας). Έτσι απορρίπτονται και τα προϊόντα τελικά. Αφού δοκιμαστούν στα ζώα και κριθούν "ασφαλή" δοκιμάζονται σε μία ομάδα ανθρώπων ώστε να βγουν στην αγορά. Αλλά τελικά μόνο το 10% βγαίνουν γιατί στους ανθρώπους δεν λειτουργούν όπως στα ζώα. Προσπαθώ να κοιτάζω την προέλευση και τα συστατικά των προϊόντων (οι πωλήτριες στα καταστήματα καλλυντικών με κοιτάζουν ωσάν εξωγήινο :P) και προσπαθώ να επιλέγω cruelty-free προϊόντα. Σαφώς όχι αποκλειστικά αλλά έχω καταφέρει έστω το 50% του boudoir μου να αποτελείται από τέτοια προϊόντα. Και πιστεύω ότι και αυτό είναι κάτι!

   Διαγραφή
 5. Το έχω ψάξει -και συνεχίζω να το ψάχνω- κι εγώ πολύ αυτό το θέμα. Είμαι κάθετα κατά των πειραμάτων σε ζώα και προσπαθώ πρώτη μου επιλογή μου είναι αυτές οι εταιρίες που το τηρούν. Χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό πως δεν πέφτω κι εγώ στον πειρασμό. Αλλά προσπαθώ να αποφεύγω εταιρίες που ξέρω σίγουρα ότι κάνουν πειράματα. Πραγματικά εξοργίζομαι πως υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να υποστηρίζουν αυτή την τακτική και μάλιστα απ'ότι διάβασα στην λίστα πιστεύουν κάποιοι πως τα ίδια τα ζώα επωφελούνται από το αποτέλεσμα; Πως ακριβώς δηλαδή; Με το θάνατο; Ναι οκ. Δεκτόν. Αν σκεφτείς ότι με το να τα σκοτώνουν στο τέλος τα γλυτώνουν από το βασανιστήριό τους. Γιατί για καθαρό βασανιστήριο πρόκειται. Δεν ξέρω κατά πόσο έχεις εμβαθύνει το ψάξιμο σου αλλά αν πετύχεις εικόνες από τέτοια εργαστήρια θέλει γερή ψυχραιμία. Υπάρχουν εταιρίες που είναι cruelty free και το διατυμπανίζουν αλλά είναι λίγο πιο τσιμπημένες οι τιμές τους. Όπως για παράδειγμα η Too Faced, η Anastasia Beverly Hills αλλά και πιο οικονομικές Wet'n'Wild, Milani, Jordana, elf... Μετά από πολύ ψάξιμο βρήκα μία τη λίστα και τα συγκέντρωσα αν θες στείλε μου στο fb να σου τη στείλω. Όσων αφορά στις ελληνικές εταιρίες εκεί είναι ένα θεματάκι. Γιατί σχεδόν καμία δεν παίρνει θέση. Αν και θα έπρεπε. Τουλάχιστον στην Ευρώπη έχει θεσπιστεί νόμος που απαγορεύει τα πειράματα. Το ίδιο πάει να γίνει και στην Αμερική και μάλιστα η Ευρώπη αν δεν κάνω λάθος έχει κάνει σύσταση στην Κίνα γιατί εκεί για να πωληθεί ένα καλλυντικό είναι υποχρεωτικό να δοκιμαστεί σε ζώα. Ακόμα κι αν η ίδια η εταιρία δεν το κάνει θα το κάνει το κράτος αλλιώς δεν θα δεχτεί το καλλυντικό στη χώρα. Είναι τεράστιο το ζήτημα αυτό. Και για την Peta έχω διαβάσει κάπου ότι δεν αναγράφει όλες τις εταιρίες αλλά μόνο αυτές από τις οποίες έχει συμφέροντα...και πάει λέγοντας. Ποτέ δεν τελειώνει και αυτό το σχόλιο έγινε τεραστίων διαστάσεων. Σόρρυ. Πήρα φόρα και καταλαβαίνεις. Αυτά θέλουν από κοντά συζήτηση..χιχι Πολλά μπράβο για το post σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επίσης έχει αποδειχτεί από οργανισμούς ότι τα πειράματα στα ζώα κοστίζουν περισσότερο απ'ότι οι εργαστηριακές δοκιμές. Αλλά ακόμα και οι αεροπορικές εταιρίες έχουν συμφέροντα από τα πειράματα επειδή μεταφέρουν τα ζώα.

   Διαγραφή
  2. Wow.... σχόλιο έκθεση! Και ομολογώ ότι χαίρομαι πολύ! <3
   Έχω απογοητευτεί λίγο από το πόσο πιο ζώα από τα ζώα είμαστε σε πολλά επίπεδα αλλά αυτό είναι ένα άλλο τεράστιο θέμα συζήτησης. Σίγουρα υπάρχουν συμφέροντα, σίγουρα η Ελλάδα και άλλες χώρες δεν υπάρχουν στο χάρτη αυτών των συμφερόντων ώστε να ενημερωθούμε και σίγουρα έχουμε χάσει την μπάλα προσπαθώντας απλά να βγάλουμε λεφτά.
   Από την Ε.Ε. έχουν γίνει επανειλημμένα προτάσεις και συστάσεις, έχουν βγει νόμοι που δεν απαγορεύουν ξεκάθαρα τα πειράματα αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ΠΟΤΕ!!!! Θεωρητικά τα πειράματα σε ζώα πρέπει να περιορίζονται μόνο στο πεδίο της έρευνας (απαράδεκτο και αυτό) αλλά τελικά και αυτό ισχύει μόνο στις χώρες που δεν έχουν φαρμακοβιομηχανίες και γενικά δεν παράγουν τίποτα που να πρέπει να δοκιμαστεί στα εδάφη τους. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και η Ε.Ε. απλά δεν νοιάζεται. Και ενώ εμείς είμαστε οι πολιτισμένοι έρχονται οι "απολίτιστοι" και "αμόρφωτοι" για εμάς Ινδοί και απαγορεύουν την κυκλοφορία στη χώρα τους οποιουδήποτε καλλυντικού έχει δοκιμαστεί σε ζώο.
   Δεν ξέρω πραγματικά τι να σκεφτώ. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ένα πράγμα έχω καταλάβει, χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολική... Στο μεγαλύτερο μέρος μας οι άνθρωποι είμαστε αμόρφωτοι και απολίτιστοι. Δεν μπορούμε να συνδιαλαγούμε και να συνεργαστούμε, δεν έχουμε ενσυναίσθηση, έχουν 850 πτυχία και παιδεία 0 μας νοιάζουν μόνο τα λεφτά και η υλική αξία κάθε πράγματος και δεν τελειώνει η λίστα και δεν σταματά η απογοήτευση. Βγήκα λίγο από το θέμα αλλά σαν μια γενικότερη εικόνα αυτά ισχύουν στον "σύγχρονο" και "πολιτισμένο" κόσμο μας.
   Όσον αφορά τις εταιρείες που δεν κάνουν πειράματα έχω παρατηρήσει ότι στην πλειοψηφία τους είναι πιο οικονομικές σε σχέση με πολλές από αυτές που επιλέγουν να κάνουν πειράματα. Έχω διαβάσει 5-6 διαφορετικές λίστες (δεν συμφωνούσαν όλες απόλυτα) και σε συνδυασμό με τα applications έχω μια εικόνα για τα προϊόντα που έχω στην κατοχή μου και προς τα που θα κινηθώ στο μέλλον αλλά και πάλι μια κοπέλα που δεν θέλει να δώσει πολλά χρήματα και δεν θέλει να κάνει και αγορές από online καταστήματα του εξωτερικού θα δυσκολευτεί σχετικά.
   Σχολίασες με έκθεση, απαντάω με έκθεση. Fair enough! ;)
   Φιλιά...

   Διαγραφή